Gran Canaria a její kuchyně

Stejně jako i na ostatních ostrovech v kanárském souostroví vládne na Gran Canarii kuchyně mezinárodní. Stojí zato si ale dát některé pokrmy, které pochází ryze svým původem právě z Kanárských ostrovů. Samotná kuchyně kanárská je hodně ovlivněna kuchyní kastilskou a andaluskou, nicméně dají se zde najít i naprosto původní pokrmy.

Gofio a jiná tradiční jídla

Asi nejznámějším jídlem, které je původní, se stala kaše z pražené směsi pšeničné a kukuřičné mouky zvaná Gofio. Kromě mouky se k její přípravě používají ještě další ingredience, jimiž jsou například česnek, olej, sůl, ocet a různé bylinky. Gofio se nejčastěji konzumuje v kombinaci s masem, a to jak rybím, tak třeba i vepřovým. Podávat se ale tato kaše může klidně i k zelenině. Tradičním jídlem je zejména místní kotlík. Jedná se o pokrm, jehož základem je hovězí a vepřové maso a také sladké a klasické brambory s dýní, cizrnou, kukuřicí a dalšími plodinami. Z dalších klasických místních jídel jmenujme třeba tapas, což jsou drobné předkrmy a chuťovky, které se kladou doprostřed stolů při různých posezeních. Nejčastěji se jedná o olivy, kousky ryb, malé robotničky, krevetky anebo nakládaný česnek. Často zdejší lidé vaří také tradiční paellu. Ta pochází původně z Valencie a jde o rýži, která je smíchána s různými mořskými plody anebo kuřecím či vepřovým masem.

Polévky na Gran Canarii

Na Kanárských ostrovech si také lze dát pouze polévku. Ty jsou označovány španělsky sopas. Asi nejčastěji se podávají rybí polévky, v nichž lze najít kousky rýže a také šafrán. Velmi často se na jídelníčcích v různých restauracích na Gran Canarii objevují logicky ryby. Jednou z nejznámějších je typická kanárská ryba vieja. Dát si ale turisté mohou také okouna zvaného cherne anebo mejillones, tedy mušle upravené na několik různých způsobů.

Nezapomeňte ani na dezerty

Bezesporu chuťově zajímavé jsou také místní dezerty. Výborný je třeba smetanový krém, který se nazývá leche de machanga. Dát si ale mohou hosté také třeba flan, což je zapečený pudink s karamelem. Čokoládový dezert se nazývá mus de chocolate. V horkých letních dnech jistě osvěží také zmrzliny, které se prodávají v mnoha variacích na spoustě veřejných míst. Z nápojů jmenujme například sangriu anebo různé druhy vín. Z několika zajímavýh podniků bychom mohli doporučit třeba restauraci El Gaucho, jež se specializuje zejména na maso. Nachází se v Maspalomas. Rybí speciality si můžete dát třeba u nákupního centra Jumbo v Playa del Inglés. Jmenuje se Rias Bajas.

Přeposlat Tisknout

Další země:
vyberte zemi...
TOPlist